Arap ülkeleri, İran ve Suudi Arabistan’ın diplomatik ilişkileri yeniden kurmasından memnun
Arap ülkeleri, İran ile Suudi Arabistan arasında 7 yıllık aradan sonra diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması ve karşılıklı büyükelçiliklerin açılmasına ilişkin anlaşmayı memnuniyetle karşıladı.
Irak Dışişleri Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, iki ülke arasında varılan anlaşmanın diplomatik ilişkilerde yeni bir sayfa açtığı belirtildi.
Irak hükümetinin taraflar arasındaki müzakerelere ev sahipliği yaparak yürüttüğü arabuluculuğun iki taraf arasındaki çıkarların olgunlaştığını gösteren bir anlaşma ile sonuçlandığına işaret edilerek, söz konusu anlaşmanın bölgesel iş birliğine ivme kazandıracağı kaydedildi.
Umman
Umman Dışişleri Bakanlığı da İran, Suudi Arabistan ve Çin’in iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlaması ve en fazla 2 ay içinde büyükelçiliklerin açılmasına ilişkin üçlü ortak açıklamasını memnuniyetle karşıladığını duyurdu.
Açıklamada, söz konusu adımın bölgede güvenlik ve istikrar temellerinin sağlamlaştırılmasına ve tüm dünyanın yararına olacak yapıcı ve pozitif iş birliğinin geliştirilmesine katkı sağlaması temenni edildi.
Tren
Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al-Thani, Suudi Arabistanlı mevkidaşı Faysal bin Ferhan’ı telefonla arayarak diplomatik ilişkilerin yeniden başlaması, büyükelçiliklerin açılması, güvenlik işbirliği anlaşması ile ekonomi, ticaret, yatırım, teknoloji konularını görüştü. bilim, kültür, sporgençlik ve gençlik alanlarında işbirliği anlaşmasının etkinleştirilmesi konusunda varılan anlaşmadan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Ürdün
Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, atılan bu adımın bölgede güvenlik ve istikrarın pekişmesine ve devletlerin egemenliğinin savunulmasına katkı sağlamasının umulduğu kaydedildi.
Bahreyn
Bahreyn Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada, söz konusu anlaşmanın bölgesel anlaşmazlıkların diyalog ve diplomatik yollarla çözülmesi, uluslararası ilişkilerin karşılıklı saygı temelinde inşa edilmesi, diğer ülkelerin içişlerine karışmama yolunda olumlu bir adım olacağına dikkat çekti. işler ve yeterli komşuluk unsurları.
BAE
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Lideri Muhammed bin Zayed Al Nahyan’ın Diplomatik Danışmanı Anwar Gargaş da Tahran-Riyad yakınlaşmasını memnuniyetle karşılayarak bölge ülkeleri arasında olumlu bağ ve diyaloğun değerine inandığını belirtti.
Lübnan
Lübnan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, İran ile Suudi Arabistan arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlamasından memnuniyet duyulduğu, bu adımın önümüzdeki dönemde bölgesel çıkarlara olumlu iz bırakacağı belirtildi.
Şeker mısır
Mısır Dışişleri Bakanlığı, Tahran-Riyad ortasında atılan bu adımın bölgedeki tansiyonun düşürülmesine, Arap ulusal güvenliğinin ve istikrarının güçlendirilmesine katkı sağlayacağını umduğunu ifade etti.
Filistin
Filistin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, anlaşmanın bölge ülkeleri arasında istikrar, inanç ve iş birliğini sağlayacağı, analiz bekleyen krizlere son vereceği ve bazı ülkelerin bu çabalarını siyasi çıkar arayışına çevireceği belirtildi. krizlere askeri çözümler sonuçsuz kalıyor.
Cezayir
Cezayir Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ilişkilerin Tahran-Riyad ortasında Çin’in arabuluculuğunda yeniden başlatılmasından memnuniyet duyulduğu belirtilirken, bu adımın iki ülke arasındaki iş birliğini ve dayanışmayı güçlendireceğine vurgu yapıldı. ülkeler ve iki kardeş halk.
İran devlet televizyonu, Tahran ile Riyad arasındaki ilişkileri normalleştirmek için 6 Mart’ta Çin’in başkenti Pekin’de Çinli yetkililerin yardımıyla müzakerelere başlayan İran ve Suudi Arabistan’dan üst düzey güvenlik yetkililerinin görüşmelere başladığını duyurdu.
?- İran-Suudi Arabistan ilişkileri
2 Ocak 2016’da Suudi Arabistan’da Şii din adamı Nimr al-Nimr’in de aralarında bulunduğu 47 kişi “terörizm” suçlamasıyla idam edildi. İnfazlara tepki gösteren İranlı yetkililerin yaptığı açıklamaların ardından Tahran’daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği ile Meşhed kentindeki konsolosluk binaları İran’daki göstericiler tarafından ateşe verildi. Yemen’de Mart 2015’te başlayan kriz nedeniyle zaten gergin olan iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler tamamen kesildi.
İranlı ve Suudi Arabistanlı yetkililer doğrudan görüşmeler yapmak için Nisan 2021’de Bağdat’ta bir araya geldi ve ardından Irak’ın arabuluculuğunda görüşmeler devam etti.